Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent

Welke wijn bij asperges?

Ook voor asperges geldt: er is niet 1 soort wijn die bij alle asperges past. Net zoals er geen "wild-wijn" bestaat die bij alle soorten en bereiding wild past. Hieronder hebben daarom een asperge-overzicht gemaakt van (witte) asperge-gerechten met een passende wijn.

Groene asperges

Frisse salades van (rauwe) asperges met citrusfruit: Cotes de Gascogne (Haut Marin), Sauvignon Blanc, Franse Chenin Blanc.

Zwoele salades met asperges, cocktailsaus en garnaaltjes: Duitse droge Riesling, Franse of Duitse Pinot Gris, witte Rhone.

Klassieke asperges met boter, ham en ei: Cotes de Thongue (Arjolle Blanc), Chardonnay zonder houtrijping, Cotes de Gascogne, Gros Manseng en natuurlijk Pinot Blanc uit de Elzas.

Witte asperges

Gekookte asperges met gerookte zalm: Pinot Gris uit de Elzas, Chardonnay met lichte houtrijping, Gruner Veltliner uit Oostenrijk.

Gegrilde asperges met gebakken inktvisringen en knoflookolie: Vermentino en Custoza uit Italië of witte Provence wijn.

Asperge-risotto met truffel: rijke sjieke witte wijn met houtrijping, zoals Meursault, Pessac-Léognan of houtgerijpt wit uit Italië.

Gegratineerde asperges: stevige witte wijnen met hout zoals Chardonnay of mineralige wijnen als Vermentino. Ter verfrissing kan een Verdejo uit Rueda natuurlijk ook.

Gewokte of (gepaneerde) gefrituurde asperges: Gruner Veltliner, licht hout gerijpte Chardonnay

Asperges met rood gebakken lamsvlees: rode Bourgeuil, Beaujolais, Rode Bourgogne, Valpolicella, Spatburgunder.

Asperge roomijs met citroen en honing: friszoete Jurancon, Sauternes, Riesling Beerenauslese of Coteaux du Layon.

Even geduld a.u.b.