Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent

Maandwhisky: Isle of Jura 10 years

De pont die je van het eiland Islay naar Jura brengt vaart over de "Sound of Islay". Er loopt op het eiland Jura maar één weg en aan deze weg staat ook de distilleerderij Isle of Jura. Op het eiland wonen nog geen 200 mensen en meer dan 5000 herten. Isle of Jura komt uit het Noors en betekent dan ook "eiland van de herten". De distilleerderij is opgericht in 1810 en door achterstallig onderhoud lang gesloten geweest. Na wederopbouw startte in 1963 de productie weer.

Vanaf die tijd wordt er een minder turfhoudende whisky gemaakt dan voorheen. Door het succes hiervan werden de stills in 1978 verdubbeld en werd in 1985 de distilleerderij gemoderniseerd. In het stillhouse van de distilleerderij Isle of Jura staan twee wash stills en twee spirit stills. Deze tamelijk grote stills worden met stoom verhit. De zes washbacks zijn van roestvrij staal en voor de rijping gebruikt men refill vaten. Het koelwater komt uit een meer ten westen van de distilleerderij met de naam "Loch a'Bhaile-Mhargaidh". Dit was vroeger een drink- en rustplaats voor het vee. Het water haalt men via een pijpleiding naar de distilleerderij. De lichte turfsmaak van Isle of Jura is afkomstig van dit water. De mout wordt namelijk niet met turf gedroogd.

Proefnotitie;

Kleur:              Goudkleurig

Neus:               Licht ziltig. Honing, gember en turf

Smaak:            Rijpe perzik, honing en marsepein

 

NORMAAL 34,85 NU 28,45

Geef u op om van alle whisky activiteiten op de hoogte te blijven. Dat kan als u op de homepage klikt op "Aanmelden nieuwsbrief". U kunt dan kiezen voor wijn of whisky. We houden u dan op de hoogte van de whisky activiteiten. 

Meer informatie over de whisky-proeverij.

Even geduld a.u.b.