Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent

Whisky Proeverij-The battle of the peated

Er zal weer een whisky proeverij gehouden worden bij ons in de zaak.

Het thema is: turf in alle regio’s van Schotland.

Plaats van handeling: Oostendorpwijnen

Datum: woensdagavond 13 maart 2019 = VOL, dinsdagavond 19 maart 

Aanvangstijdstip: 19.00 uur

Organisator is Huub Oostendorp en de presentatie wordt verzorgd door Jan van den Heuvel

Kosten: 32,50 p.p

Schotland is in grote delen bedekt met een 1-meter dikke turflaag. Het werd in duizend tot vijfduizend jaar gevormd uit dode planten. De turflaag groeit ongeveer een millimeter per jaar. Als de turflaag 3 meter dik is dan is het dus ongeveer 3000 jaar oud.

Sinds mensenheugenis gebruikten de Schotten turf als energiebron. De turf wordt in smalle stroken uitgegraven en opgestapeld in kleine piramides om te drogen. Het water loopt zeer snel uit het turf en verandert de zachte stroken in ​​harde briketten. De briket bevat, vergelijkbaar met kolen, veel energie.

In tegenstelling tot kolen verbrandt gedroogde turf snel en levert daardoor een grote hoeveelheid warmte in een korte tijd.

Waarom heb je turf nodig in de whisky productie?

De oude Schotten gebruikten turf voor de verwarming van de pot stills. Maar dat leidde niet tot de rokerige smaak van de whisky. Alleen tijdens het drogen van de vochtige mout op een turf gestookt vuur, komt de rook in de gerst. Het verschil in de rokerigheid van de whisky is afhankelijk van de tijd waarin de gerst wordt blootgesteld aan de bijtende turfrook. De droogtijd van vochtige mout ligt op ongeveer 30 uur. Bij Laphroaig wordt de whisky ongeveer 18 van deze 30 uur gedroogd boven turfvuren Bij Glengoyne daarentegen wordt gedroogd boven niet-turfvuur. Een enorm pallet dus van zeer rokerige whisky’s tot whisky’s met weinig rook. Mout heeft een speciale eigenschap. Zelfs zonder de turf ontwikkelt daarin een lichte rokerigheid..

De komende proeverij gaan we eens in de praktijk proeven wat dat nu eigenlijk voor de whisky’s uit verschillende regio’s van Schotland inhoudt. Zit er verschil in de “peated” whisky’s uit de Speyside  en de Islay’s? Wat is voor ieder mens acceptabel qua hoeveelheid turf? Er zijn vele vragen die gesteld kunnen worden. Het belooft in ieder geval een uiterst interessante proeverij te worden.

Jan van den Heuvel

Wilt u onze whisky nieuwsbrief ontvangen? Geef u dan op om van alle whisky activiteiten op de hoogte te blijven. Dat kan als u op de homepage klikt op "Aanmelden nieuwsbrief". U kunt dan kiezen voor wijn of whisky. We houden u dan op de hoogte van de whisky activiteiten.

O ja: voor de whisky-liefhebbers hebben we altijd een mooie single malt maandwhisky.

 

 

Even geduld a.u.b.