Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent

Welke wijn bij kaas?

Welke wijn kies je bij kaas? Wij helpen je graag op weg! Iedere kaas heeft namelijk een ideale wijn. Hieronder hebben we wat handvaten gegeven om goede wijn-kaas combinaties te maken. Want de tijd dat een glas port bij een kaasplateau de standaard is, is voorbij. Port is namelijk bij witschimmel en roodflora te heftig. En ook veel geitenkazen worden overschaduwd door Port. Hebben die geiten daarom zo hun best gedaan?

Witschimmelkaas

Witschimmelkazen lijken makkelijk, maar zijn door hun spannende bitters vaak lastig voor rode wijn, vooral als de wijn stevige tannines bevat. De wijn wordt dan harder en de bitters spelen op. Rijk en houtgerijpt wit gaat dan beter, het liefst uit een wat warmere streek. Zwoele Chardonnay is daarvan het bekendste voorbeeld. Maar ook zoete witte wijnen doen het heel goed bij witschimmelkaas.
Voorbeelden: Camembert / Brie / Pierre Robert / Chaource / Brillat Savarin is lekker bij Zuid-Afrikaanse Chardonnay, Zuid-Franse Chardonnay en Italiaanse houtgerijpte witte wijnen. Zoete wijn kan ook: Sauternes, Monbazillac, Jurancon of versterkte Muscat-wijn.

Roodflorakaas

Epoisses, Munster, Herve, Reblochon, Taleggio, we zijn er gek op! Maar roodflorakazen kunnen ook heel moeilijk doen, vooral rode wijn hebben het lastig. Hoe meer zuren en bitters de wijnen hebben des te minder lekker wordt de combinatie. Wij raden rode wijnen bij roodflorakazen dan ook af. Droge witte wijn kan soms, maar pas op voor hoge zuren. Veiliger is om je heil te zoeken bij zoet wit. Dat mag lichtzoet zijn zoals rijke Gewurztraminer of Riesling Auslese, of beschaafd zoet als Coteaux du Layon, Sauternes of Monbazillac. Te heftig zoet als dikke Muscat of Pedro Ximenez Sherry is vaak geen succes.

Geitenkaas

Geitenkazen als Sainte Maure, Pouligny St. Pierre, Valencay, Chevrotin, Crottin de Chavignol en Picodon zijn echte klassiekers. Ze worden vaak gecombineerd met Sauvignon Blanc volgens het antieke en achterhaalde credo "if it grows together, it goes together". Maar deze combinatie werkt dan vaak wel weer goed. Het probleem is echter dat Sauvignon Blanc bij de andere kazen snel misgaat. En dat je na een groot stuk vlees met dikke rode wijn geen zin hebt in Sauvignon Blanc. Rood kan dan werken, als het maar niet te heftig is qua alcohol en hout. Rode Bourgogne, Beaujolais of lichte Merlot kan dan een oplossing zijn. En beschaafd zoet is ook geen probleem bij geitenkaas.

Harde kaas

Harde kazen zijn eigenlijk het makkelijkst te combineren met wijn. Ze doen het goed bij pittige rode wijnen: bitters, tannines of zuren zijn eigenlijk geen probleem. Daarnaast is zoet ook lekker en stevig wit doet gewoon mee. Harde kazen zijn samen met blauwe kazen de enige 2 soorten kaas die vaak goed gaan met Port. Goudse boerenkaas, Parmezaan, Grana Padano, Pecorino: heerlijk. Pas wel op met complexe harde kazen als Olde Remeker, Comté en Beaufort dat de prachtige complexiteit van de kaas niet wegvalt bij te heftige wijn.

Blauwe kaas

Blauwe kazen liggen bijna altijd op een kaasplankje. Blauwaderkaas als Stilton, Roquefort, Gorgonzola, Bleu d'Auvergne, Cambazola, Fourme d'Ambert en Shropshire Blue zijn duidelijk aanwezig. Zullen we maar zeggen. Vaak wordt er al snel naar de Port gegrepen en bij Stilton, Shropshire of Cambazola is dat een goed idee. Maar Port en Roquefort is gewoon niet lekker samen. Roquefort is dan weer fantastisch bij Sauternes of Monbazillac. Pas ook op met krachtige rode wijnen bij blauwaderkaas. De bitters en het hoge zoutgehalte maken harde wijnen harder. Zoek dan liever even naar een zwoele rode wijn met minder tannines en zuren: bijvoorbeeld uit Zuid-Spanje, Zuid-Italie of buiten Europa.

Maar wat doe je als je diverse kazen op een plateau legt? Één wijn die goed bij 5 totaal verschillende kazen past is immers een utopie. Kies dan voor gewoon minder kazen (2 of 3) of meerdere kazen van 1 familie. Een plateau van geitenkaas of Goudse boerenkaas van verschillende leeftijden is vaak een hit!

Meerdere wijnen serveren bij de kaas kan ook. Je kunt de wijn van het hoofdgerecht of het dessert daarbij betrekken, dat scheelt weer afwas. Of gewoon accepteren dat de wijn niet bij alle kazen past. Dat doen we immers al decennia lang.

Hier in de winkel in Schoonhoven geven we vaak advies over wijn bij kaas. Bij allemaal verschillende kazen komen we vaak uit op Pineau de Charentes: die houdt zich vaak goed en gaat niet zo snel over de kaas hen. Zoete, onversterkte witte wijnen doen het ook goed. Rode wijn of Port doen we vaak alleen als de kazen zich ervoor lenen. Beter is het soms om eerst de wijn te halen en daarna de kazen te kopen die erbij passen. En vaak geldt: hoe minder kazen, des te beter is de wijn/kaas combinatie te vinden!

Even geduld a.u.b.