Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent

Welke wijn bij pasta?

"Pasta" bestaat niet. "Wijn bij pasta" dus ook niet. We kijken altijd naar welke pasta met welke saus geserveerd wordt. En of het geserveerd wordt op de Italiaanse manier (75 gram pasta als primo) of op de Hollandse manier: een bord vol als avondeten.

Pasta Bolognese

Vaak bedoelen we pasta Bolognese als we pasta eten. Italianen kennen dat overigens niet, Bolognese is een saus die alleen in de lasagne wordt gebruikt. Pasta met tomaten/vleessaus is pasta al ragù. De hartige smaak van lang gestoofd vlees (of grauw gebakken supermarkgehakt ;-) en tomaten is dus leading. En tomaten zijn zuur, daarom zoeken we rode wijn met mooie aansluitingszuren.

Wijnen uit wat koelere Franse of Spaanse wijngebieden (Loire, Bourgogne, Bierzo) komen dus in aanmerking. Maar intuitief zullen veel mensen voor Italiaanse rode wijn kiezen. Wij ook. Zuid-Italie is iets te zwoel, dus Midden-Italie en Noord-Italie blijven over. Valpolicella, Bardolino en Chianti passen bij lichtere gerechten met tomatensaus. Stevige Barbera, Valpolicella Ripasso en Montepulciano d'Abruzzo passen bij stevigere pasta.

Pasta met roomsaus

Dan zijn er ook nog pasta's met roomsauzen, verrijkt met bijvoorbeeld ham, zalm of paddestoelen. Dan gaan we naar witte wijn en deze mag best stevig zijn. Houtrijping is geen probleem, graag zelfs. Er bestaan houtgerijpte Chardonnays in Italie, maar die zijn zeldzaam. Zoek dus gewoon wat dikkere versies met iets hout van bekende Italiaanse witte wijnen: Soave, Verdicchio, Vernaccia en Custoza.

Pasta Carbonara

Pasta Carbonara is weer een vak apart, want er zit geen room in en ook de tomaten zijn ver te zoeken. De saus bestaat alleen uit eieren, kaas en Italiaans spek: Guanciale of Pancetta. Kies dan voor een meer mineralige wijn met weinig zuren. Want zuren in de wijn en eieren in het gerecht zijn vaak geen goede combinatie. Voorbeelden van lekkere wijn bij Pasta Carbonara zijn Ca del Magro uit Custoza, Fiano of Falanghina (Campanië) en Gavi uit Piëmonte.

Pasta met vis of schelpdieren

Als er vis of schelpdieren ten tonele komen zoeken we eerder naar wat minder uitgesproken wijnen, vooral als het gerecht licht is. Schenk dan milde Pinot Grigio uit Noord-Italië, strakke Vermentino uit Zuid-Italië of Inzolia van Sicilië.

Italiaanse wijnen vind je in ons Italiaanse wijnen-overzicht.

Even geduld a.u.b.