Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent
Lekkere wijn recepten

Gekonfijte eend

Aantal personen: 4

Ingrediënten:

  • 2 cups gehakte verse platte peterselie
  • 1/3 cup gehakte verse tijm
  • 1/4 cup gehakte verse oregano
  • 2 grote sjalotten, grof gehakt
  • 4 knoflooktenen, grof gehakt
  • 1/4 cup koosjer zout
  • 1/2 cup olijfolie
  • 4 eendenpoten 
  • 6 cups eendenvet, gesmolten

Bereiding:

  • Doe de peterselie, tijm, oregano, sjalotten en knoflook in een foodprocessor en pulseer totdat de ingrediënten heel fijn gehakt zijn. Voeg het zout toe. Voeg vervolgens – terwijl je de keukenmachine laat draaien – geleidelijk de olijfolie toe, totdat het een fijne, dikke pasta is geworden.
  • Maak de eendenpoten schoon en spoel ze af met water. Dep droog. Haal de grote stukken vet eraf en reserveer die voor de confit.
  • Breng de gesneden kant van de poot (het deel waar geen huid zit) op smaak met een eetlepel van de kruidenpasta.
  • Duw de poten met de gesneden kanten tegen elkaar aan en leg de twee paar poten in een ovenschaal die precies groot genoeg is om ze te omvatten. Bedek de schaal met plastic en duw de poten naar beneden door er een zware ovenschaal bovenop te plaatsen. 
  • Laat de poten een nacht afgedekt in de koelkast staan.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Schraap de overgebleven kruidenpasta van de poten en leg ze in een diepe braadpan. Smelt het eendenvet op gematigd vuur totdat het compleet doorzichtig is en bedek de poten met ten minste een ruime centimeter vet.
  • Verwarm de poten en het vet op gematigd vuur, totdat het vet zachtjes begint te borrelen. Sluit de pan af met een goed afsluitende deksel of pak ’m strak in met aluminiumfolie.
  • Gaar de poten gedurende vier uur in de oven, of totdat het vlees mals is, maar niet van het bot valt. Haal het deksel (of de folie) van de pan zodat de damp eruit kan en plaats de pan vervolgens direct op een onderzetter in de koelkast om af te koelen. Gekoeld en onder een laag vet kun je de gekonfijte eendenpoten tot drie maanden bewaren.
  • Om ze te bereiden, haal je de poten uit het vet. Schraap het vet van de poten met een lepel of mes, maar laat wel de huid heel. Het vet kan worden weggegooid, of opnieuw gebruikt worden voor een andere bereiding. De poten kunnen nu op hoger vuur gebraden worden in een pan totdat het velletje mooi bruin is. Als alternatief kun je het vel van de poten verwijderen en het vlees eraf plukken om te gebruiken in je favoriete pasta, risotto of cassoulet.
Bronvermelding: Ridge Vineyards
  Recept downloaden

1
Even geduld a.u.b.