Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Zoek op producent

Barbecuetips (BBQ 2.0)

De barbecue kan weer aan. Het is weer juni en de zomer komt er aan. Lekker buiten leven en dan leggen we graag iets op de barbecue. Robert heeft 11 tips opgeschreven voor jou om de barbecue een nog groter succes te maken. Oh ja, er zijn ook nog 4 extra tips bij! Nu lezen en daarna zelf tot uitvoer brengen.

Kijk voor wijninspiratie op onze pagina over welke wijn er bij een barbecue hoort.

1. Denk in gerechtjes

Als je in gerechtjes denkt in plaats van schalen heb je nooit meer bakken vlees over. En je hebt nooit te weinig want “eters x gerechtjes = inkoop”. Maak een volgorde van fris & licht naar zwaar & heftig.

2. Voorbereiding = alles

Wat al af is, hoef je niet meer te doen. Vooral brood afbakken want bloedheet brood kun je praktisch niet snijden en is nog niet lekker. Voorbereiden vermindert stress en minder stress geeft een beter resultaat + een leukere BBQ voor jezelf.

3. Koop goede ingrediënten

Je hebt minder nodig, dus voor hetzelfde geld heb je betere spullen. En hoe beter je ingrediënten zijn, des te minder hoef je eraan te doen.

4. Als je een deksel hebt kun je roken

BBQ’en met wat rookhout erop = warm roken. Kipfilet, biefstukken, groenten: alles wordt stoerder met wat rooksmaak erbij.

5. Introductie!

Introduceer ieder gerecht aan je gasten, vertel trots wat je voor ze hebt bereidt.

6. Zuurstof

Met de schuif onderop je BBQ en in je deksel geeft je zuurstof aan het vuur. Meer zuurstof = meer hitte. Afknijpen zorgt voor minder hitte, maar laat dan wel het deksel erop.

7. Maak je sauzen zelf

BBQ sauzen zijn vooral olie met suiker en dat is niet best voor de wijn. Saus maken is niet moeilijk. Olie + rozemarijn = rozemarijnolie, dille + crème fraiche = dille-creme-fraiche. Maak het jezelf niet te moeilijk, koude sauzen zijn natuurlijk veel praktischer dan warme.

8. Wijn?

Je kunt rode/witte/rosé alleskunners doorschenken tijdens de BBQ of bij ieder gerecht een andere wijn. Wat je zelf het prettigst vindt.

9. Aansteken maar!

Houtskool is na 20 minuten al te gebruiken en heet, je doet er echter wat minder lang mee. Briketten kun je na 30 minuten gebruiken, iets minder heet maar ze gaan wat langer mee. Steek ze aan met niet-chemische blokjes. Hete
kolen bespuiten met spiritus kan best, maar zorg wel dat je het filmt.

10. Eigen kruiden

Zet wat kruiden in je tuin en maak daar je gerechten mee af. Dat is hartstikke geinig.

11. Temperatuur

Regel een digitale kernthermometer en Google van tevoren de gewenste temperaturen. Iets te rauw vlees is niet zo’n ramp, dat kun je nog even terugleggen. Te hoog verhitte vlees of vis is niet meer terug te draaien.

Aansluitende tips:

  • Zorg voor scherpe messen zonder die gemene Texas-Chainsaw-Massacre-kartels.
  • Voordat je gasten binnenkomen kun je al bereidingen doen die wat meer tijd vergen zoals grote stukken vlees of gepofte bietjes. En… af = af!
  • Je gasten kunnen best hetzelfde bord en hetzelfde glas houden. Zet alle borden naast elkaar en verdeel de items, de koude items eerst en dan pas de warme.
  • Voor een BBQ-gerecht zijn 3 of 4 items voldoende, bijvoorbeeld 2 warme en 1 of 2 koude. Bijvoorbeeld: Gerookte chickenwing + gegrilde tomaat + couscous + komijn-knoflook-olie. Gegrilde tartaar + tzatziki + gegrilde courgette + lente-ui. Zalmpakketje + gegrilde aardappel + zoetzure komkommer. Gepofte ui + crostini + balsamico

Bekijk ook onze TOP 5 Barbecuewijnen.

Even geduld a.u.b.